Untitled 1
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Στο Βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδος βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Αποτελείται από τους νομούς Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας, ενώ η έδρα της βρίσκεται στην πόλη της Κοζάνης. Η Δυτική Μακεδονία καταλαμβάνει έκταση 9.451 τετρ. χλμ, δηλαδή 7,2% της συνολικής έκτασης της χώρας. Είναι περιοχή κατ΄ εξοχήν ορεινή 82%, κατανεμημένη σε δάση 33,4%, βοσκοτόπους 39,1%, γεωργικέςκαλλιέργειες 23,3%, οικισμούς 0,9%,νερά 2,4% και λοιπές εκτάσεις 0,9%. Η Περιφέρεια έχει σημαντικούς φυσικούς πόρους όπως ενεργειακά ορυκτά, μεταλλεύματα, πλούσια δάση, βοσκότοπους, ενώ καλύπτει το 65% των επιφανειακών υδάτινων πόρων της χώρας.

Δυνατά Σημεία

• Παράδοση στο Εμπόριο

• Ύπαρξη Φορέων Στήριξης Επιχειρηματικότητας

• Υλοποίηση Εγνατίας Οδού - Κάθετων Αξόνων

• Ύπαρξη Φυσικών Οικοσυστημάτων

• Ανάπτυξη Διακρατικών Συνεργασιών

• Ενσωμάτωση Καινοτομιών στην Παραγωγική Διαδικασία

• Στρατηγική θέση ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση

H Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ως Δημόσιος φορέας, καταβάλει συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να τροχοδρομήσει μια ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη.
Με ευθύνη και συνέπεια, υλοποιεί ένα συνεκτικό και μακρόπνοο σχέδιο για την είσοδο της περιοχής στη διεθνή αγορά.
Με αρωγό την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α) και το Ελληνικό Δημόσιο, προωθείται η υλοποίηση του έργου “Προώθηση – Προβολή Προϊόντων & Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.”
Σκοπός αυτού του έργου είναι η ολοκληρωμένη στήριξη στρατηγικών επιχειρηματικών κλάδων της Περιφέρειας, μέσω οργανωμένης Προβολής και Προώθησής τους στο εξωτερικό.

Πλυθησμιακά - Οικονομικά στοιχεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας .

Ο πληθυσμός της Δυτικής Μακεδονίας ανέρχεται σε 302.750 κατοίκους (ΕΣΥΕ 2001) και αντιστοιχεί στο 2,9% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π της Περιφέρειας ανέρχεται στο 89% του μέσου κατά κεφαλήν Α.Ε.Π της χώρας για το έτος 1999, παρουσιάζοντας σημαντική κάμψη σε σχέση με το ανάλογο του 1989 που ήταν 103,6%.Ο Νομός Γρεβενών έχει πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη των Γρεβενών. Έγινε ξεχωριστός νομός το 1964 όταν αποσπάστηκε τμήμα του νομού Κοζάνης και τμήμα του νομού Λαρίσης. Αποτελείται από 8 Δήμους και 7 Κοινότητες .
Συνορεύει με το νομό Ιωαννίνων στα δυτικά, με το νομό Καστοριάς στα βορειοδυτικά, με το νομό Κοζάνης στα βόρεια, με το νομό Λάρισας στα νοτιοανατολικά και με το νομό Τρικάλων στα νότια.
Ο πληθυσμός του νομού Γρεβενών ήταν 37,947 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και η απόσταση από την πρωτεύουσα της Ελλάδος, την Αθήνα είναι 400 χιλιόμετρα ενώ από την Θεσσαλονίκη είναι 163 χιλιόμετρα.
Ήταν ο πιο αραιοκατοικημένος νομός της Ελλάδας κατά την δεκαετία του '90. Μεγάλο μέρος του νομού είναι ορεινή περιοχή και περιστοιχίζεται από τα βουνά Λύγκος στα δυτικά, Χάσια στα νοτιοδυτικά και Βούρινος στα βορειοανατολικά.
Ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της χώρας, ο Αλιάκμονας διέρχεται μέσα από τον νομό και συγκεκριμένα από το κεντρικό και βορειοανατολικό μέρος του νομού. Η τοπική οικονομία στηρίζεται κυρίως στην γεωργία όπως και στον αγροτουρισμό και οικοτουρισμό άλλα και στην βιομηχανία ξυλείας.
Το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών και είναι μία πηγή ζωής για την τοπική οικονομία. Επίσης πλήθος κόσμου επισκέπτεται τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Πίνδου ( Βάλια Κάλντα ) , όπως και την περιοχή της κοινότητας Σπηλαίου .

Ο Νομός Καστοριάς έχει πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη της Καστοριάς . Η πόλη της Καστοριάς, απλώνεται αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 620 μέτρων. Είναι χτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο, που εισχωρεί στη λίμνη Ορεστιάδα και κάτω από τους εντυπωσιακούς ορεινούς όγκους του Γράμμου και του Βιτσίου.
Ο Νομός αποτελείται από 12 Δήμους και 3 Κοινότητες . Συνορεύει με τους νομούς Φλώρινας στα βόρεια, Γρεβενών και Κοζάνης στα νότια και Ιωαννίνων, καθώς και με την Αλβανία, στα δυτικά. Ο πληθυσμός του νομού Καστοριάς ήταν 53.483 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και η απόσταση από την πρωτεύουσα της Ελλάδος, την Αθήνα είναι χιλιόμετρα ενώ από την Θεσσαλονίκη είναι χιλιόμετρα.
H Καστοριά συνδέεται αεροπορικά με την Αθήνα, μέσω του διεθνούς αεροδρομίου «Αριστοτέλης», το οποίο βρίσκεται στο Άργος Ορεστικό. Η πρόσβαση στο νομό γίνεται πλέον εύκολα και άνετα μέσω της Εγνατίας οδού. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η παλαιά εθνική οδός.

O Νομός Κοζάνης αποτελεί κυρίως το νότιο τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας με έκταση 3516 τ. χλμ. , και πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη της Κοζάνης . Στα πλαίσια του Σχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Δημόσιας Διοίκησης «Ιωάννης Καποδίστριας», ο Νομός Κοζάνης αποτελείται πλέον από 16 Δήμους και 3 Κοινότητες,
Κατά την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός του Νομού αυξάνεται και γίνεται 153.939. Στο χώρο του δεσπόζουν τα ορεινά συγκροτήματα του Βοίου (συνέχεια της Πίνδου), το Άσκιο 2111 μ. (Σνιάτσικο), και το Μουρίκι.
Μια συνεχής οροσειρά που ξεκινά από τα Χάσια-Αντιχάσια, συνεχίζει στα Καμβούνια, τα Πιέρια και το Βέρμιο. Η μεγαλύτερη πεδινή έκταση είναι αυτή της λεκάνης της Πτολεμαΐδας, ενώ μικρότερες πεδινές εκτάσεις εκτείνονται από την πόλη της Κοζάνης προς την περιοχή του Αλιάκμονα. O Αλιάκμονας δεσπόζει στο Βόιο, ενώ στο μέσο του διαμορφώθηκε τεχνητή λίμνη, η οποία στο Νομό Κοζάνης εκτείνεται από την περιοχή του Βελβεντού και των Σερβίων , έως και την περιοχή της Αιανής .
Το κλίμα είναι ηπειρωτικό, με βαρύ χειμώνα με αρκετές χιονοπτώσεις και θερμό καλοκαίρι. Δροσερό όμως καταφύγιο προσφέρουν αρκετοί γραφικοί οικισμοί της περιοχής.

Ο Νομός Φλώρινας έχει πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη της Φλώρινας. Η πόλη της Φλώρινας είναι χτισμένη σε υψόμετρο 680 μέτρων. Η άλλη μεγάλη κωμόπολη του νομού είναι το Αμύνταιο πού βρίσκεται στα νότια, κοντά στις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδας. Κοντά στο Αμύνταιο βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός του Νυμφαίου. Ο Νομός αποτελείται από 8 Δήμους και 4 Κοινότητες . Συνορεύει με τους νομούς Καστοριάς και Κοζάνης στα νότια ,Πέλλας στα ανατολικά ,καθώς και με την Π.Γ.Δ.Μ. στα βόρεια και την Αλβανία στα δυτικά .
Ο πληθυσμός του νομού Φλώρινας ήταν 54.768 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και η απόσταση από την πρωτεύουσα της Ελλάδος, την Αθήνα είναι χιλιόμετρα ενώ από την Θεσσαλονίκη είναι χιλιόμετρα. 18 χλμ ανατολικά της πόλης Φλώρινας βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισσοδερίου και λίγο ανατολικότερα οι λίμνες Πρέσπες.


O καιρός σήμερα
  • pic2
  • pic3